Moshe Feldenkrais (1904-1984)


El Dr. Moshe Feldenkrais fou el creador del Mètode d'Educació somàtica que duu el seu nom. Nascut a Ucraïna i molt aviat emigrat a Palestina, es graduà en enginyeria mecànica i elèctrica i es doctorà en Física a la Sorbona, París. A continuació va treballar uns anys al programa de recerca nuclear de França al costat de Joliot Curie, als anys 30.


Paral·lelament, Feldenkrais jugava a futbol i practicava arts marcials. Va estudiar amb Kano Jigoro, creador del Judo, i fou ell mateix fundador del club de Judo francès. L’any 1936 esdevingué un dels primers cinturons negres de Judo d’Europa. Sobre aquesta disciplina escrigué alguns llibres.

Amb l’arribada dels nazis es refugià a Gran Bretanya, i treballà allí en recerca anti-submarina per a l'almirallat. En aquest període londinenc va conèixer i estudiar el treball de George Gurdjieff, F. M. Alexander, i William Bates, i viatjà també a Suïssa per estudiar amb Heinrich Jacoby.

Una lesió crònica al genoll el dugué a investigar sobre ell mateix i aplicar els seus coneixements en diversos camps (física, neurologia, biomecànica, psicologia, teoria de l’aprenentatge, etc) vers una nova comprensió del funcionament i procés de maduració humans molt avançada per la seva època però que recentment és corroborada per la neurociència i el coneixement actual sobre neuroplasticitat.

Va continuar investigant i aplicant la seva manera de treballar a d'altres persones, primer en classes individuals guiant el seu moviment i percepció manualment i després, davant la creixent demanda, en grups guiats verbalment. Així anà donant forma al seu Mètode i les dues modalitats en les que es practica: Autoconsciència a Través del Moviment i Integració Funcional. Se'l considera, doncs, un dels fundadors de l'Educació Somàtica.

El pas següent va ser ensenyar altra gent a fer el que ell feia. Va conduir tres entrenaments professionals al llarg de la seva vida: el primer a Tel Aviv, Israel (1969-1971), el següent a San Francisco, EEUU (1975-1978) i el darrer a Amherst, EEUU (1980-1983), dels que sorgiren uns tres-cents professors.

Des de llavors s’han continuat fent formacions conduïdes per alguns d’aquests professionals entrenats per ell o per altres formadors qualificats i actualment el Mètode Feldenkrais® és conegut i practicat a tot el món. L’organisme que coordina les diverses associacions i gremis de practicants del Mètode Feldenkrais® arreu del món és la International Feldenkrais Federation. (veure: https://feldenkrais-method.org/)



Més informació sobre la biografia del Dr. Feldenkrais:
http://feldenkraisbiography.com/





Laura Burgaya
627 467 552
C/ Velázquez, nº6, 1º-1ª; Palma (Mallorca)
illafeldenkrais@gmail.com


parlo català / hablo español / I speak english